9 kommentarer på “Uansvarlig ekstrempopulisme fra FrP, Høyre og Venstre i Bodø

 1. «gleder» meg til å betale skatt jeg og, MEN jeg har råd til det! At en skatt skal ramme de med dårligst økonomi hardest er for meg helt uforståelig og jeg kan ikke skjønne at dette er greit for de politiske partiene. Joda noen skal unntaks behandles, men for de som ligger akkurat over den grensen er dette er uforholdsmessig stort inngrep i privatøkonomien som påvirker barns hverdag blant annet. om det justeres ned en promille her eller der, gjør ingenting med den grusomme sannhet at vi tar mest (prosentvis) fra de med dårligst råd og lar de med penger få leve like godt som før. At politiske partier tør å stå for dette skremmer meg. Alle skjønner at det kreves inntekt til kommunen for å levere gode tjenester for alle. Men man bruker ikke «blodpenger».

  • Hei, anonym.
   Flott at du «gleder deg» til å betale skatt.

   Jeg forstår din frustrasjon mht. de svakeste i samfunnet – og at eiendomsskatten rammer dem hardt.

   Det må dog også minnes om at mange av disse også er blandt dem som har mest igjen for de offentlige tilbudene vi har i kommunen.

   I tillegg må du være klar over at den stormen som har vært om eiendomsskatt de siste ukene er basert på et VELDIG fortegnet bilde, hvor unntak er blitt hovedregler og «alle» går konkurs. Sannheten er at vi i 2016 tok inn 183 millioner i eiendomsskatt – men at den var fordelt på ca 12.000 eiendommer. Nå er budsjettet på 263 millioner, men det fordeles på 20.000 eiendommer. Selv om mange av dem som kommer inn som «nye» er i distriktene, og derfor under gjennomsnittet mht. verdi, er den gjennomsnittlige økningen LANGT UNDER det som høyrepartiene snakker om.

   • Hører hva du sier, men om bare en eller to blir tvunget ut i problemer med betaling pga økt skatt (som igjen rammer hardest de med dårlig råd) så er det en politikk jeg ikke står inne for. Det er ingen trøst for dem det gjelder at det gavner alle. Den prosentvise økningen for de med dårlig råd er langt over det jeg opplever. Dette opplever jeg som veldig feil. Jeg snakker ikke om gjennomsnitt, her snakker vi om enkeltskjebner. Venter i spenning på hvordan de skal ivaretas.

   • Hei, igjen
    Om du leser siste del av innlegget så adresserer jeg nettopp dette problemet. Det er verken bystyrets eller andres intensjon å «tvinge noen ut i problemer». Tvert imot er Arbeiderpartiet svært konstruktive og offensive mht. å få på plass retningslinjer som sikrer at de som blir uforholdsmessig hardt rammet av skatten skal bli ivaretatt.

    For å sammenligne vår løsning med den høyrepartiene nå foreslår; dersom det står 20.000 stearinlys i stua di, og det brenner i et fåtall – da blåser du dem ut etter tur, du ringer ikke brannvesenet og får dem til å komme og spyle ned hele huset ditt.

    Om det så er 2.000 eiendommer det gjelder (10 %), og alle trenger en reduksjon på 7500 kroner for å «komme seg igjennom det» er det allievel bare snakk om 15 millioner kroner – ikke 55 millioner!

 2. Hei.

  «Resultatet for meg var en liten økning. Minimalt pr måned egentlig.» De rundt meg som eier hus får alle økt skatt på over 10.000 kr. Det blir ganske mye pr måned! Kjenner også en som har fått økt skatt med 20.000 og hørt om andre som har fått enda høyere.

  Takket være dere så stopper f.eks. planlagte husbygging opp nå, og tenk på alle det planlagte sommerferier må nå kanselleres ….

  Bodø har nå landets høyeste eiendomsskatt. Hvorfor har vi PLUTSELIG fått det og det FULSTENDIG uten forvarsel?? Selv Ap-politikerne i Bodø skjønte jo ikke hvorfor den ble så høy (ifølge div. artikler i AN).

  Håper for Bodøs del at Dere forsvinner ved neste valg!

  • Hei, – !
   Jeg registrerer at du kjenner veldig mange som har fått ekstreme økninger i eiendomsskatten. Det kan godt stemme, men det er ganske viktig å få frem at i Bodø kommune er det færre enn 120 eiendommer som betaler mer enn 30.000 i eiendomsskatt. Og at et er færre en 1000 personer som betaler mer enn 20.000 i eiendomsskatt. Det er altså IKKE slik at gjengs eiendomsskatt i byen er over 20.000 pr år.

   Jeg har ingen frykt for velgernes dom 2019. Da kan vi vise til en ansvarlig drift av kommunen, hvor man ikke har brukt 200 millioner mer enn man trengte. Da vil vi også ha fått utviklet kommunens tjenester med bl.a. flere lærlinger (er det bedre at ungdom står uten lærlingplass?), med bedre oppfølging av de yngste i barnehager og skoler og med reell bedring av helse- og omsorgstjenstene. Alt tiltak Høyre-partiene stemmer i mot, og vil reversere. Dersom velgerne ønsker en ny kurs, er det slik demokratiet fungerer, og jeg respekterer selvsagt det.

 3. Jeg er enig med deg i at forslaget om å senke promillesatsen bare er å gi massene det de vil ha, uten å løse problemet. Problemet er taksten. Du skriver; «Det er ingen tvil om at alle slike feil – som kan ha mange grunner – skal rettes opp. Skattegrunnlaget skal være rett – end of story». Hva er rett skattegrunnlag? Fra det jeg har forstått er dette markedspris på bolig. Det vil med andre ord være noen som har fått for lite eiendomsskatt (i følge markedsverdi), noen som har fått riktig og noen som har fått for mye. De som har fått for mye klager, og får redusert til «riktig» takst og dermed skatt. Men de som har fått for lite klager jo ikke. Da er det noen som betaler for andre, og hele eiendomsskatten blir ganske urettferdig. Skattegrunnlaget er med andre ord ikke rett etter at man har behandlet klagene. Hvordan skal dere få skattegrunnlaget rett?

  • Det er et VELDIG godt poeng og spørsmål. Problemet er at svaret ligger utenfor våre ‘politiske hender’. Etter lover er dette skattetakstnemndas enedomene, og det er de som må rette opp i evt. feil. Dessverre.

   Personlig er jeg svært undrende til flere av elementene i grunnlaget for verdsettingene, men jeg har altså ikke lov til å verken vedta eller foreslå vedtak som kan bøte på det.

   Om det er noen trøst; dette var ikke 100% riktig etter forrige runde heller, og det vil i langt større grad falle ut til fordel for skattyterne enn motsatt.

   • Hvem igjen er det som er ansvarlig for skattetakstnemnda?

    Ettersom forskjellene er så store i mange tilfeller (når man ser på hva denne nemnda har kommet frem til, og faktisk markedsverdi) mener jeg at hele takseringen har vært bortkastet. Man kunne istedenfor benyttet samme modell som i Oslo og Bergen. Da hadde man sluppet unna med kostnaden med taksering samt kostnaden knyttet til behandling av klager på denne taksten. Hvorfor har man ikke valgt en slik modell i stedet?

    Jeg sitter på ingen måte med noen fasit her. Men jeg synes det er merkelig at man har endt opp med en så urettferdig eiendomsskatt når man har brukt masse tid og ressurser på å taksere boliger på nytt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s